Új kihívások együtt a régi csapattal

INTERJÚ

Andreas Nüblerrel

Az elmúlt néhány hétben vállalatunk sok változáson ment keresztül, miután Dr. Nagy Zoltán bejelentette távozását, hogy tapasztalatait tudományos területen, a Neumann János egyetemen kamatoztassa.

Andreas Nübler válaszolt néhány kérdésünkre, aki 2023 április 1-jétől a Kundisch Profitcenter, Gehäuse Profitcenter, Fröccsöntő Profitcenter irányítását vette át. 

Először is szeretnénk gratulálni kinevezéséhez, és sok sikert kívánunk Önnek az új pozíciójához.

Andreas Nübler -Phoenix Mecano Kecskemét Kft. új ügyvezetője

Mit jelent az „Enclosure Systems”, és mi a célunk ezzel az új rendszerrel?

Köszönöm szépen, nagyon várom az új kihívást és a még intenzívebb együttműködést a PMK összes kollégájával . Az ”Enclosure Systems” kifejezés először is burkolati rendszereket jelent. Ez olyan termékekre vonatkozik, amelyeket általában fémből vagy műanyagból készítenek, és gyakran megmunkálnak (tömítések, furatok stb.), majd általában egy HMI- egységgel (ember-gép interfész, azaz fóliabillentyűzet vagy érintőképernyő) kombinálnak.

Az ”Enclosure Systems” gyakori példája egy TV távirányító, ahol egy műanyag tokot használnak, amely általában feldolgozásra kerül, majd egy billentyűzetet helyeznek el rajta a készülék működtetéséhez.

Cégünk nagy erőssége, hogy mindezekkel a különböző technológiákkal házon belül rendelkezünk. Rendelkezünk egy kiváló fröccsöntő üzemmel, beleértve a szerszámkészítési szakértelmet is, modern CNC-gépeinkkel képesek vagyunk mindenféle burkolat feldolgozására, speciális felületi struktúrák bevonására, és dekoratív nyomtatást vagy funkcionális fóliabillentyűzetek gyártását és felhelyezését is elvégezzük.

Ezek a különböző technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy egy teljes rendszert gyártsunk – egy úgynevezett rendszermegoldást – ez hatalmas versenyelőnyt jelent és megkülönböztet minket a sok versenytárstól. 20 éve dolgozom ezen a területen, és nem ismerek olyan vállalatot Európában, amely rendelkezik ilyen mélységű technológiával, kiváló gépparkkal és szakértői tudással.

A PC Spritzerei, a PC Gehäuse és a PC Kundisch területek valódi szakértők a saját területükön, és magas minőségű termékeket gyártanak – de csak egymással kombinálva jönnek létre olyan termékek, amelyek megkülönböztetnek minket más gyártóktól.

Ezért döntöttünk a fenti profitcenterek egyesítése mellett, és létrehoztuk az új, erős ”Enclosure Systems” nevet.

Az átstrukturálás célja tehát egyértelműen az, hogy jobban kombináljuk a különböző technológiáinkat és szakértőinket, és ezáltal olyan termékeket kínáljunk, amelyeket a versenytársaink így (és ezen az áron) nem tudnak megvalósítani.

Mi volt az oka, hogy be kellett vezetni ezt az új rendszert vállalatunknál?

A világpiac folyamatosan változik, és a tendencia egyértelműen látható. Az egyszerű, nagy mennyiségben gyártott termékeket a jövőben valószínűleg inkább olyan országokban fogják előállítani, mint Kína vagy India, mivel ott sokkal alacsonyabb áron lehet őket megvalósítani. Számunkra ez azt jelenti, hogy néhány jelenlegi termékünket a jövőben minden bizonnyal máshol fogják gyártani.

De ez nem ad okot aggodalomra, mert ugyanakkor a rendkívül összetett termékek piaca is növekszik – olyan termékeké, amelyeket nem lehet Ázsiában gyártani. PC Kundisch esetében például már nagyon egyértelműen látható, hogy az egyszerű színes frontfóliák egyre inkább Kínában készülnek, de ez nem jelenti azt, hogy a PC Kundischnak kevesebb munkája lenne. Éppen ellenkezőleg, az igény a komplexebb fóliabillentyűzetekre évről évre növekszik, és ezeket a termékeket továbbra is Európában
– azaz nálunk – fogják gyártani. Számos különleges és bonyolult termékre, valamint a fent említett rendszermegoldásokra kell koncentrálnunk. Ezek közé tartoznak például az új típusú membrán billentyűzetek, nyomtatott elektronikák, érzékelők, érintőképernyők, és speciális burkolatok.

Ez a piac lélegzetelállító ütemben növekszik, és mi ezt a piacot szeretnénk megnyerni magunknak! Összefoglalva, az új rendszer bevezetésének – azaz a PMK-nál történő
átszervezésnek – az az oka, hogy ügyfeleink egyre összetettebb, kifinomultabb termékeket kívánnak, és ezért időben alkalmazkodnunk kell ehhez az új helyzethez.

Milyen további változásokra kell számítanunk, a közeljövőben?

Az új rendszer csak akkor működhet, ha optimalizáljuk a PMK belső együttműködését, és azt az új piacokhoz igazítjuk. Minden területen kiváló szakértelemmel rendelkező csapataink vannak, de a profitcentereink információáramlása nem volt a leghatékonyabb.

Például minden profitközpont foglalkozik valamilyen módon az ”automatizálás és robotika” témakörével, és minden csapat szerez tapasztalatokat e projektek során – negatív és pozitív értelemben egyaránt. Azonban ritkán történik meg, hogy az egyes projektcsapatok megbeszéljék egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól, ezzel elkerülve az esetleges hibákat. Hasonló példák a vállalat szinte minden területén vannak. Lehetőségünk lenne arra, hogy sokkal hatékonyabbak és professzionálisabbak legyünk – mert már rendelkezünk minden előfeltétellel (azaz a szakértőinkkel minden területen) – de nem használjuk ki ezeket a lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy össze kell vonni a különböző szakmai területeket – részben szervezeti, részben fizikai módon, vagyis egyes területek közös irodába költöznek.

Első lépésben a megbízási központ és a beszerzési központ munkatársai költöznek össze egy-egy irodába, így lehetőségük lesz arra, hogy egy igazi csapattá váljanak. Csak a szakértőink és technológiáink kombinációja biztosítja számunkra a szükséges versenyelőnyt, és különböztet meg minket más vállalatoktól! Emellett most kezdjük el az új lean kultúra kiépítését a PMK-nál, amelyhez felvettünk egy lean menedzsert, aki támogat minket ezen az úton.

Célunk az, hogy optimalizáljuk és javítsuk a munkafolyamatainkat és munkamódszereinket. Szeretnénk magunkat ”alkalmassá tenni a jövőre”, ehhez szükséges a jelenlegi munkamódszereink elemzése és szükség esetén azok átalakítása.

További bejegyzések

PMK Február rövidhírek

Ismerjétek meg a február hónap legújabb eseményeit fejleményeit! Olvassák el friss híreinket, hogy mindig naprakészek legyenek vállalatunk történéseivel kapcsolatban.

Tovább

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.

 

Központ

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.
H-6000 Kecskemét, Szent István körút 24.
Tel.: +36-76/515-500 • Fax: +36-76/414-560
E-mail: ertekesites@phoenix-mecano.hu

 

Kereskedelmi iroda, bemutatóterem

H-1103 Budapest, Gyömrői út 86.
Tel.: +36-1/260-7730 • Fax: +36-1/261-3464
E-mail: csaba.cseh@phoenix-mecano.hu

m