Új kihívások együtt a régi csapattal

INTERJÚ

Andreas Nüblerrel

Az elmúlt néhány hétben vállalatunk sok változáson ment keresztül, miután Dr. Nagy Zoltán bejelentette távozását, hogy tapasztalatait tudományos területen, a Neumann János egyetemen kamatoztassa.

Andreas Nübler válaszolt néhány kérdésünkre, aki 2023 április 1-jétől a Kundisch Profitcenter, Gehäuse Profitcenter, Fröccsöntő Profitcenter irányítását vette át. 

Először is szeretnénk gratulálni kinevezéséhez, és sok sikert kívánunk Önnek az új pozíciójához.

Andreas Nübler -Phoenix Mecano Kecskemét Kft. új ügyvezetője

Mit jelent az „Enclosure Systems”, és mi a célunk ezzel az új rendszerrel?

Köszönöm szépen, nagyon várom az új kihívást és a még intenzívebb együttműködést a PMK összes kollégájával . Az ”Enclosure Systems” kifejezés először is burkolati rendszereket jelent. Ez olyan termékekre vonatkozik, amelyeket általában fémből vagy műanyagból készítenek, és gyakran megmunkálnak (tömítések, furatok stb.), majd általában egy HMI- egységgel (ember-gép interfész, azaz fóliabillentyűzet vagy érintőképernyő) kombinálnak.

Az ”Enclosure Systems” gyakori példája egy TV távirányító, ahol egy műanyag tokot használnak, amely általában feldolgozásra kerül, majd egy billentyűzetet helyeznek el rajta a készülék működtetéséhez.

Cégünk nagy erőssége, hogy mindezekkel a különböző technológiákkal házon belül rendelkezünk. Rendelkezünk egy kiváló fröccsöntő üzemmel, beleértve a szerszámkészítési szakértelmet is, modern CNC-gépeinkkel képesek vagyunk mindenféle burkolat feldolgozására, speciális felületi struktúrák bevonására, és dekoratív nyomtatást vagy funkcionális fóliabillentyűzetek gyártását és felhelyezését is elvégezzük.

Ezek a különböző technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy egy teljes rendszert gyártsunk – egy úgynevezett rendszermegoldást – ez hatalmas versenyelőnyt jelent és megkülönböztet minket a sok versenytárstól. 20 éve dolgozom ezen a területen, és nem ismerek olyan vállalatot Európában, amely rendelkezik ilyen mélységű technológiával, kiváló gépparkkal és szakértői tudással.

A PC Spritzerei, a PC Gehäuse és a PC Kundisch területek valódi szakértők a saját területükön, és magas minőségű termékeket gyártanak – de csak egymással kombinálva jönnek létre olyan termékek, amelyek megkülönböztetnek minket más gyártóktól.

Ezért döntöttünk a fenti profitcenterek egyesítése mellett, és létrehoztuk az új, erős ”Enclosure Systems” nevet.

Az átstrukturálás célja tehát egyértelműen az, hogy jobban kombináljuk a különböző technológiáinkat és szakértőinket, és ezáltal olyan termékeket kínáljunk, amelyeket a versenytársaink így (és ezen az áron) nem tudnak megvalósítani.

Mi volt az oka, hogy be kellett vezetni ezt az új rendszert vállalatunknál?

A világpiac folyamatosan változik, és a tendencia egyértelműen látható. Az egyszerű, nagy mennyiségben gyártott termékeket a jövőben valószínűleg inkább olyan országokban fogják előállítani, mint Kína vagy India, mivel ott sokkal alacsonyabb áron lehet őket megvalósítani. Számunkra ez azt jelenti, hogy néhány jelenlegi termékünket a jövőben minden bizonnyal máshol fogják gyártani.

De ez nem ad okot aggodalomra, mert ugyanakkor a rendkívül összetett termékek piaca is növekszik – olyan termékeké, amelyeket nem lehet Ázsiában gyártani. PC Kundisch esetében például már nagyon egyértelműen látható, hogy az egyszerű színes frontfóliák egyre inkább Kínában készülnek, de ez nem jelenti azt, hogy a PC Kundischnak kevesebb munkája lenne. Éppen ellenkezőleg, az igény a komplexebb fóliabillentyűzetekre évről évre növekszik, és ezeket a termékeket továbbra is Európában
– azaz nálunk – fogják gyártani. Számos különleges és bonyolult termékre, valamint a fent említett rendszermegoldásokra kell koncentrálnunk. Ezek közé tartoznak például az új típusú membrán billentyűzetek, nyomtatott elektronikák, érzékelők, érintőképernyők, és speciális burkolatok.

Ez a piac lélegzetelállító ütemben növekszik, és mi ezt a piacot szeretnénk megnyerni magunknak! Összefoglalva, az új rendszer bevezetésének – azaz a PMK-nál történő
átszervezésnek – az az oka, hogy ügyfeleink egyre összetettebb, kifinomultabb termékeket kívánnak, és ezért időben alkalmazkodnunk kell ehhez az új helyzethez.

Milyen további változásokra kell számítanunk, a közeljövőben?

Az új rendszer csak akkor működhet, ha optimalizáljuk a PMK belső együttműködését, és azt az új piacokhoz igazítjuk. Minden területen kiváló szakértelemmel rendelkező csapataink vannak, de a profitcentereink információáramlása nem volt a leghatékonyabb.

Például minden profitközpont foglalkozik valamilyen módon az ”automatizálás és robotika” témakörével, és minden csapat szerez tapasztalatokat e projektek során – negatív és pozitív értelemben egyaránt. Azonban ritkán történik meg, hogy az egyes projektcsapatok megbeszéljék egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól, ezzel elkerülve az esetleges hibákat. Hasonló példák a vállalat szinte minden területén vannak. Lehetőségünk lenne arra, hogy sokkal hatékonyabbak és professzionálisabbak legyünk – mert már rendelkezünk minden előfeltétellel (azaz a szakértőinkkel minden területen) – de nem használjuk ki ezeket a lehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy össze kell vonni a különböző szakmai területeket – részben szervezeti, részben fizikai módon, vagyis egyes területek közös irodába költöznek.

Első lépésben a megbízási központ és a beszerzési központ munkatársai költöznek össze egy-egy irodába, így lehetőségük lesz arra, hogy egy igazi csapattá váljanak. Csak a szakértőink és technológiáink kombinációja biztosítja számunkra a szükséges versenyelőnyt, és különböztet meg minket más vállalatoktól! Emellett most kezdjük el az új lean kultúra kiépítését a PMK-nál, amelyhez felvettünk egy lean menedzsert, aki támogat minket ezen az úton.

Célunk az, hogy optimalizáljuk és javítsuk a munkafolyamatainkat és munkamódszereinket. Szeretnénk magunkat ”alkalmassá tenni a jövőre”, ehhez szükséges a jelenlegi munkamódszereink elemzése és szükség esetén azok átalakítása.

További bejegyzések

PMK Október rövidhírek

Ismerjétek meg az október hónap legújabb eseményeit fejleményeit! Olvassák el friss híreinket, hogy mindig naprakészek legyenek vállalatunk történéseivel kapcsolatban.

Tovább

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.

 

Központ

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.
H-6000 Kecskemét, Szent István körút 24.
Tel.: +36-76/515-500 • Fax: +36-76/414-560
E-mail: ertekesites@phoenix-mecano.hu

 

Kereskedelmi iroda, bemutatóterem

H-1103 Budapest, Gyömrői út 86.
Tel.: +36-1/260-7730 • Fax: +36-1/261-3464
E-mail: csaba.cseh@phoenix-mecano.hu

m