Az új kihívás része a Lean kultúra felépítése

MIT JELENT A LEAN?

Interjú Vincze Zoltánnal

Erre a kérdésre egy könyv keretein belül is nehéz lenne válaszolni, nemhogy egy interjúban. A lean nagyon sokrétű, mindig, mindenhol alkalmazható. Sokkal könnyebb a céljáról beszélni, az ugyanis a fejlesztés, a fejlődés, hogy valamit könnyebben, gyorsabban, olcsóbban tudjunk csinálni – mindezt egy egységesen felépített kultúrán belül.

Ennyire fontos a lean számára a kultúra?

Azt kell mondjam, hogy befogadókészség, kultúra nélkül nincs lean. A lean egyik alapelve az ember tisztelete, ami nagyon látszódik is: ha nem tiszteljük egymást, nem tudunk együtt fejleszteni.

A fejlesztés ugyanis csapatmunka, mindenkire szükség van a siker eléréséhez – ahogy az oktatásokon is hangsúlyozom.

lean-kepzes

Mik a céljaid a lean kapcsán a PMK-n belül?

Szeretném, ha a lean mindenki számára minden üzemben ugyanazt jelentené és hogy magától értetődően alkalmazzuk. Ezért is kapja meg minden terület ugyanazt az oktatást, az egységesség itt is fontos. Ezen kívül természetesen törekszem a vizuális standard-ok kialakítására, legyen az padlójelölés vagy azonosítócímke, projektek lean alapú vezetése mindenki részéről, poka-yoke megoldások és még sorolhatnám…

 A legelső és legfontosabb dolog azonban a lean kultúrába építése, hogy ez a csapat még hatékonyabban tudjon együtt dolgozni, hogy tudjunk bármilyen helyzetben egymásra támaszkodni, mert úgy gondolom, hogy az alapok adottak, kiváló emberek dolgoznak itt együtt. Ha összetartóan, egymásért dolgozunk és nyitott szemmel, a fejlesztési lehetőségeket keresve végezzük a munkánkat, a fejlesztéseinknek semmi sem szabhat határt.

Ha már oktatások – az első kör befejeződött, mi lesz a következő lépés?

A fejlesztésnek, fejlődésnek sosincs vége és most együtt építünk lean kultúrát. Sok cég hibázik azzal, hogy a leant „bevezeti” pár oktatással a „kulcsemberek” részére, utána várják a csodát. Pedig a leant nem lehet bevezetni, ez nem víz/gáz/ villany, hogy bekötünk egy csövet és működik. Itt építkeznünk kell. Az építkezést pedig az alapoknál kezdjük, utána jöhetnek a falak – az alapokat leraktuk, mindenki megkapta az első oktatást, innen lépünk egyet tovább. A továbblépés pedig a PMK-n belüli változásokkal együtt fog történni, indulnak hatékonyságnövelő projektek, amikben én is részt veszek. A nagy projektek mellett pedig természetesen törekszünk arra, hogy – ahogy mondani szokás, a „low-hanging fruit”-okat leszüreteljük. Ezek a gyorsan bevezethető fejlesztési lehetőségeket jelentik.

A projekten kívüli fejlesztési ötletek honnan érkeznek?

Legtöbbször a dolgozóktól. A tudás, tapasztalat náluk van azon a területen, ahol ők végeznek munkát. Az összes üzemben megfordulok, figyelek, kérdezek és sokszor ebből együtt tárunk fel egy megbújó problémát, amin fejlesztenünk kell.

További bejegyzések

PMK Február rövidhírek

Ismerjétek meg a február hónap legújabb eseményeit fejleményeit! Olvassák el friss híreinket, hogy mindig naprakészek legyenek vállalatunk történéseivel kapcsolatban.

Tovább

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.

 

Központ

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.
H-6000 Kecskemét, Szent István körút 24.
Tel.: +36-76/515-500 • Fax: +36-76/414-560
E-mail: ertekesites@phoenix-mecano.hu

 

Kereskedelmi iroda, bemutatóterem

H-1103 Budapest, Gyömrői út 86.
Tel.: +36-1/260-7730 • Fax: +36-1/261-3464
E-mail: csaba.cseh@phoenix-mecano.hu

m