Rólunk

Bemutatkozás

Az 1993-ban alapított vállalatunk, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. a Phoenix Mecano cégcsoport tagja, tulajdonosa 100 százalékban a svájci székhelyű Phoenix Mecano AG. Társaságunk gépipari és elektronikai termékeket gyárt illetve fejleszt. Exporttevékenységünk elsősorban Nyugat-Európába illetve a tengeren túlra irányul, az elmúlt években azonban növekvő tendenciát mutat a magyarországi illetve közép-kelet-európai értékesítésünk is.

Termelővállalatként közel negyed évszázada jelentős gazdasági potenciált képviselünk a térségben. Aktívan részt veszünk a foglalkoztatási helyzet javításában, a munkahelyteremtésben, nyereségünk jelentős hányadát fejlesztések, beruházások megvalósítására fordítjuk. Folyamatosan kutatjuk a növekedés, a még magasabb fokú hatékonyság elérésének módjait, teret adunk az innovációnak, és előtérbe helyezzük a termékek hozzáadott értékének növelését. A lehetőségek azonnali kiaknázására törekszünk, ami segít bennünket piaci pozíciónk megőrzésében és további növelésében. Folyamatosan fejlesztett, korszerű gépparkkal rendelkezünk, az elérhető legmodernebb technológiákat alkalmazzuk.

Profit centereink

Termelésünk öt gyártóegységben, úgynevezett profitcenterekben folyik az ISO 9001:2015 minőségirányítási és az ISO 14001:2015 környezetirányítási rendszerek irányelveit követve.

Vállalatunk óriási mértékben fejlődött az elmúlt több mint két évtized alatt. 1993-ban 44 alkalmazottal 7 millió euró árbevételt értünk el, 2018-ban pedig mintegy 1.000 fővel 116 millió eurót. Az elmúlt több mint húsz év alatt termelőterületünk nagysága 40.000 négyzetméterre, összterületünk 116.000 négyzetméterre növekedett. Eddigi beruházásaink összértéke közel 90 millió euró.

Termelésünk öt gyártóegységben, úgynevezett profitcenterekben folyik az ISO 9001:2015 minőségirányítási és az ISO 14001:2015 környezetirányítási rendszerek irányelveit követve.

Főbb termékcsoportok: egy- és kétmotoros emelők, office emelőoszlopok; műszerdobozok; frontfóliák, fóliabillentyűzetek; lineáris pozicionáló egységek, gépipari emelőoszlopok; védőrácsok, kötőelemek és profilok; egyenáramú motorok, transzformátorok; műanyag alkatrészek.
Alkalmazási területek: egészségipar (ergonómikus kórházi ágyak, műtőasztalok, vesekezelő székek, stb.), bútoripar (ergonómikus ágyak, fotelek, irodabútorok, stb.), elektronikai ipar, gépipar.

Értékesítési csoportunk elsődleges feladata a Phoenix Mecano termékeinek népszerűsítése, meghonosítása a magyar illetve kelet-európai piacokon. A beszerzésnél egyre jelentősebb mértékben vesszük igénybe a magyar, ezen belül a helyi illetve a regionális beszállítók termékeit (műanyag alkatrészek, csavarok, csomagolóanyagok) valamint szolgáltatásait (eloxálás, porszórás). Ez rövidebb szállítási határidőt eredményez, ami hozzájárul költségeink csökkentéséhez és ezáltal versenyképességünk növeléséhez.

Gyártási folyamataink optimalizálása és a hatékonyság növelése érdekében az egész vállalat tevékenységére kiterjesztettük a Lean filozófiát, amely elsődlegesnek tartja az ember tiszteletét, a veszteségek eltávolítását a folyamatokból. A hatékonyságnövelő intézkedések maradandóságát és fenntarthatóságát a Shop Floor Managementtel biztosítjuk. Az eredményesség növelése, a veszteség csökkentése érdekében a Kaizen módszert alkalmazzuk, a rendezettséget, tisztaságot pedig a 6S módszert követve valósítjuk meg.

Vállalatunk előtérbe helyezi a termékfejlesztést, a termékpaletta bővítését valamint az új technológiák bevezetését. Ennek érdekében működtetjük önálló kutatás-fejlesztési egységünket, a Phoenix Mecano Kecskemét Research and Development Kft.-t. Kutatás-fejlesztési részlegünk elsődleges célja, hogy a magyarországi gyártóbázisunk ne csak a termékek gyártásával, értékesítésével kerüljön vezető pozícióba, hanem olyan új termékek fejlesztésével is, melyek megfelelnek a nemzetközi piac egyre magasabb követelményeinek. A fejlesztési tevékenység elsősorban a könnyen kezelhető, energiatakarékos, költséghatékony, gyártásoptimalizált szerkezetek előállítását hivatott segíteni.

A cég logisztikai egysége a disztribúciós logisztikát (termékek raktározása, szétosztása) valamint az import- és exportáruk szállítmányozását irányítja. A vállalat 5.000 m2-es, teljesen automata magasraktárából történik a kecskeméti gyárban illetve a vállalatcsoport romániai és távol-keleti gyárában előállított termékek kiszállítása. A magasraktár mintegy 13.000 darab raklap számára biztosít helyet és óránként 87 raklap ki- és betározását teszi lehetővé.

A munkaerő-utánpótlás érdekében szorosan együttműködünk a kecskeméti képző intézményekkel. Meghatározó szerepet vállalunk a duális szakképzésben és a duális egyetemi képzésben is.

Kiváló kapcsolatot ápolunk Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával, hatékonyan részt veszünk a stratégiai döntések előkészítésében. Képviseltetjük magunkat a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarában, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamarában illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében is.

 

Cégcsoport

A Phoenix Mecano svájci központú, vezető technológiai vállalatcsoport az ipari, különös tekintettel a gépipari, elektronikai és mechanikai komponensek gyártása területén. Részvényeit 1988 óta jegyzik a svájci tőzsdén.

A vállalatcsoport világszerte több gyártóbázissal (Európa, Ázsia, Észak-Afrika, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália) rendelkezik, az egész világot átfogó értékesítési hálózatot működtet. A cégcsoport globális jelenléte lehetőséget teremt ahhoz, hogy kövesse ügyfeleit, bárhol is lépnek új, ígéretes piacokra a világban.

Vállalatunk, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. mind árbevétele, mind dolgozói létszám szempontjából jelentős szerepet tölt be a cégcsoporton belül.

Mérföldkövek

25 éves jubileumunkat ünnepeltük.

2018

Kutatás-fejlesztési központunk megvalósította az „Elektromechanikus termékek és azok gyártástechnológiájának kifejlesztése” című, mintegy másfél milliárd forintos projektjét. A fejlesztés elsősorban az egészségügyi és bútoripari szektorban használatos ágyak, fotelek emelőrendszereit érintette.

2015

Megkezdtük a duális szakmunkásképzést finommechanikai műszerész szakmában, és új tanműhelyet alakítottunk ki.

2014

A 20 éves jubileumunkhoz érkeztünk. A vállalatcsoport életében is jelentős mérföldkő a mintegy 5.000 négyzetméteres logisztikai központ és magasraktár átadása. A központ felépítésével lehetővé válik a vállalatcsoport által Magyarországon, Romániában és Távol-Keleten megtermelt készáruk európai ügyfeleknek történő kiszállítása. Gazdaságfejlesztési tevékenységünk elismeréseként a Magyar Kormány döntést hozott arról, hogy stratégiai megállapodást köt vállalatunkkal.

2013

Folytatódott a területbővítés, emellett a német anyaházaktól újabb jelentős kompetenciákat (logisztika és mintagyártás) telepítettünk át, valamint megalapítottuk önálló kutatás-fejlesztési részlegünket.

2012

A beruházás megvalósításával 6.000 négyzetméterrel növekedett termelőterületünk nagysága. Az év egyik kiemelkedő eredménye, hogy megszereztük a nemzetközi ellátási láncban engedélyezett gazdálkodói státuszt, az AEO engedélyt.

2011

Megkezdődött egy új gyártócsarnok és egy teljesen automata, 25 méter magas raktár építése.

2010

Gyártó- és raktárterülettel bővült a Rose/Bopla profitcenter. Ebben az évben ünnepeltük vállalatunk 15 éves jubileumát.

2008

A Dewert profitcenter gyártócsarnoka egy készáru raktárral bővült.

2007

Bővült a Műanyag-fröccsöntő és a Kundisch profitcenter termelőterülete.

2006

Tízéves évfordulóját ünnepelte társaságunk, és ugyanebben az évben vezettük be az ISO 14001-es környezetirányítási rendszert.

2003

Vállalatunk megduplázta telephelyének és termelőterületének nagyságát. Bővült a Dewert és a Rose+Krieger profitcenter termelőterülete. Új piacok nyíltak meg vállalatunk számára a kórházi és ápolási szektor révén. Ebben az évben vezettük be az ISO 9000-es minőségbiztosítási rendszert.

2000

Új irodaépület kivitelezésére került sor. Ugyanerre az időpontra datálható a Rose/Bopla profitcenter termelőterületének bővítése, valamint a raktárak, a nyilvántartási rendszer és az anyagkezelés módjának kialakítása is.

1998

Megkezdte a termelést a Rose+Krieger profitcenter.

1997

Megkezdte működését a Kundisch profitcenter és a Rose profitcenter, bevezettük az Abas vállalatirányítási rendszert.

1996

Létrejött a Motor/Trafó profitcenter.

1995

Megalakult a Dewert profitcenter.

1994

A svájci Phoenix Mecano AG 100 százalékos tulajdonosként létrehozta magyarországi leányvállalatát, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft.-t. A zöldmezős beruházásnak köszönhetően 44 dolgozóval megkezdődött a Bopla műanyag házak gyártása az akkori egyetlen 2.500 négyzetméteres Fröccsöntő profitcenter üzemcsarnokában, mintegy 30.000 négyzetméteres területen.

1993

Logisztika: szinergiák megteremtése

A logisztikai központunkból nemcsak a vállalatunk által megtermelt készáruk kiszállítása történik az európai ügyfeleknek, hanem a vállalatcsoport romániai illetve távol-keleti gyárában előállított termékeké is. A központban található egy több mint 12.000 darab EUR-raklap tárolására alkalmas, a legmodernebb technológiák felhasználásával épült teljesen automata magasraktár. Szállítmányozási partnereink segítségével jutnak el késztermékeink vevőinkhez, illetve a termeléshez szükséges alapanyagok is rajtuk keresztül érkeznek a gyár területére.  Vállalatunk vámügyintézés szempontjából a kiemelt cégek közé tartozik. A nemzetközi ellátási láncban engedélyezett gazdálkodói státusszal rendelkezünk (AEO=Authorized Economic Operator), ami azt jelenti, hogy a vámügyek intézése során pozitív megkülönböztetésben részesülünk, a világon mindenhol megbízható partnerként tartanak számon bennünket.

A közel 5.000 négyzetméteres logisztikai központunk 30 méter magas raktárában egy teljesen automata raklapkezelő rendszer illetve a lehető legmodernebb tűzvédelmi rendszer üzemel. A raktár több mint 12.000 darab raklap számára biztosít helyet, óránként 87 paletta ki- és betárolását teszi lehetővé.

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.

Cím: H-6000 Kecskemét, Szent István körút 24.
Tel.: +36-76/515-500
Fax: +36-76/414-560

m