Gesamt Prozess Optimierung a Rose+Kriegernél

A Gesamt Prozess Optimierung (röviden GPO) a Rose+Krieger berkein belül nem jelent mást, mint egy olyan csapat építő tréninget a német kollégákkal együtt, amely nem csak a jó kapcsolat elmélyítésére és egymás megismerésére szolgál, hanem az aktuális problémák, felvetések közös erővel történő megoldására is.

A tréning évente egyszer kerül megrendezésre, egyik évben Magyarországon, a következőben pedig Németországban. Idén a német kollégák invitáltak meg minket.

A témák kidolgozására a szombati nap délelőttje állt rendelkezésünkre, amikor is a csapattagok egy közös Brainstorming keretein belül megoldást kerestek a felmerülő kérdésekre. A legjobb ezekben a megbeszélésekben az, hogy baráti hangulatban telnek, minden felvetést nyitottan fogadnak a kollégák. Természetesen az ötletelés nem áll meg itt – ha közös eredményre jutunk, akkor folyamatosan dolgozunk tovább azon, hogy azt az üzemeinkben ténylegesen meg is valósítsuk.

A témák kidolgozása mellett színes programokkal is készültek számunkra a vendéglátóink. 

A teljes program a vendégeknek mindig meglepetés, azonban a megoldandó témák már előzetesen ismertek, hogy azokra a kollégák megfelelően fel tudjanak készülni. A cél az, hogy egymással együttműködve jussunk javító, újító eredményekre.  

Első körben meglátogattuk a gyárat Mindenben, ahol egy körbevezetés során megismerhettük az anyacég működését, termékpalettáját és gyártási folyamatait.

Az cégismertetés után az Északi tenger felé vettük az irányt, a szállás Varel településen volt foglalva.

A szállás elfoglalása után az első csapatépítő program egy földgát mellett futó kerékpárúton került megrendezésre. A feladat az volt, hogy egy labda dobásával vagy gurításával a kijelölt távot (~ 2km) a 4 csapatnak a lehető legkevesebb dobással/gurítással kellett megtenni.

 A játékot az tette izgalmassá, hogy a kerékpárút mellett egy kis csatorna futott végig, amely remekül vonzotta a csapatok labdáit, így vált a horgászat is (akarva-akaratlanul) a feladat részévé.

1. Pattog a labda, ki tudja hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg és ki hogy találja meg?

A feladatot sikerült minden csapatnak labdavesztés nélkül, éppen a nap lementéig teljesíteni.

 A játék után a német kollégáink egy halvacsorával vendégeltek meg minket, ahol az est lecsengéseként ismerkedő beszélgetés alakult ki.

A szombat délelőtt a témák kidolgozására lett szentelve.

Az idei négy téma, melyekre témánkként 3 – 3 magyar és német kolléga közösen keresték a megoldást, a következők voltak:

 • Team 1: LEAN együttműködés a PMK és RK között:
  • a LEAN alapelvek átismétlése után átvettük, hogy milyen LEAN projektek voltak és vannak a Profitcenterben és az anyaházban
  • megvizsgáltuk a hol tudunk erősíteni és hogyan tudunk tovább az elvek szerint együtt dolgozni
  • meghatároztuk az első közös témát, amelyet az ősz folyamán itt nálunk a Profitcenterben fogunk megvalósítani
 • Team 2: Raktári shuttle bevezetése a gyorsabb anyagpótlás érdekében:
  • a körjáratos anyagmozgatás (alapanyagtól a készáruig) bevezetése a rövid és keskeny utak miatt nem megoldható
  • előre összeszerelt részegységek tárolása a munkaállomásoknál viszont potenciált tartalmazhat magában
 • Team 3: A megrendelésfeldolgozás útjának optimalizálása RK és PMK között:
  • a vevői megkeresés (rendelés vagy ajánlatkérés) túl hosszú utat jár be az anyacég részlegei között, amíg elér a kecskeméti TAB-hoz
  • ezáltal fontos információk is elveszhetnek az út során
  • célunk az információs utak rövidítése, a folyamat optimalizálása illetve egy olyan közös, digitális tér létrehozása, amiben minden részleg meg tudja osztani a fontos adatait és onnan ki is tudja venni másokét
 • Team 4: Új csomagolási irányelvek kidolgozása az EU körforgásos gazdasága számára:
  • az új EU szabályozás miatt meg kellett vizsgálnunk, hogy milyen fajta csomagoló anyagokat használunk a Rose+Krieger-nél világszerte
  • tanulmányoztuk az erre vonatkozó magyar, német és spanyol jogszabályokat
  • közös célnak pedig azt tűztük ki, hogy a legszigorúbb elvárásoknak fogunk megfelelni (a spanyol jogszabályok alapján)
  • a rendeletek értelmében a felhasznált csomagoló anyagoknak újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagoknak kell lenniük

A sikeres ötletelés után újra útra keltünk és Wilhelmshaven kikötőjét céloztuk meg, ahol egy kellemes hajóút keretein belül fogyasztottuk el ebédünket.

A hajóút után a UNESCO-Weltnaturerbe Wattenmeer Besucherzentrum – ot (UNESCO Világörökség részét képező Watt-tengeri Látogatóközpont) volt lehetőségünk megtekinteni, ahol egy tárlatvezetés során megismerhettük a „Watt-tengeri” élővilágot.

Ezután a csapatoknak a hallottakról és látottakról egy teszt kitöltésével kellett tanúbizonyságot adni. A látógatóközpont után a csapatoknak egy fakirakó nyújtotta a következő kihívást, amelynél a gyorsaság mellett a csapatmunka játszotta a legnagyobb szerepet. A nap lezárása ismét egy közös vacsora volt.

Vasárnap a program a témakidolgozások eredményének prezentálásával indult. Minden csapatból egy kolléga prezentálja az elért eredményeket, megoldásokat.

2. Prezentáló kollégák

Ahogy azt korábban említettük, a témakidolgozások a GPO alkalmával nem kerülnek lezárásra, azokat a csapatok „haza” viszik és az adott problémának megfelelően a megoldásokat tovább fejlesztik vagy bevezetik a folyamatokba.

3. A lelkes hallgatóság

A prezentációk után elhagytuk a Varel-i szállásunkat és Bremerhaven-be utaztunk. Az ATLANTIC Hotel SAIL City 147 méteres magasságával az egyik legmagasabb épület az Északi – tenger partvidékén. A hotel tetején egy nyilvánosan látogatható kilátó van kialakítva, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Északi – tenger mellett a városra is.

4 Kilátás az ATLANTIC Hotel tetejéről

 Ez volt a 2023-as GPO utolsó állomása, amely méltó lezárása volt a csapatépítő tréningnek.

A programok célja a csapatépítésen túl egy kis egészséges versengés kialakítása is volt a csapatok között, amely tovább mélyíti a kapcsolatot és barátságot a magyar és német kollégák közt.

Vasárnap este kissé megfáradva, ám élményekben gazdagon Hamburgból repültünk haza.

További bejegyzések

PMK Február rövidhírek

Ismerjétek meg a február hónap legújabb eseményeit fejleményeit! Olvassák el friss híreinket, hogy mindig naprakészek legyenek vállalatunk történéseivel kapcsolatban.

Tovább

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.

 

Központ

Phoenix Mecano Kecskemét Kft.
H-6000 Kecskemét, Szent István körút 24.
Tel.: +36-76/515-500 • Fax: +36-76/414-560
E-mail: ertekesites@phoenix-mecano.hu

 

Kereskedelmi iroda, bemutatóterem

H-1103 Budapest, Gyömrői út 86.
Tel.: +36-1/260-7730 • Fax: +36-1/261-3464
E-mail: csaba.cseh@phoenix-mecano.hu

m