Vállalatunk kutatás-fejlesztési egysége, a Phoenix Mecano Kecskemét Research and Development Kft. sikeresen lezárta az “Elektromechanikus termékek és azok gyártástechnológiájának kifejlesztése” című projektjét. A beruházás összköltsége csaknem 1,507 milliárd forint, a megítélt támogatás pedig mintegy 658,5 millió forint. A fejlesztés elsősorban az egészségügyi és bútoripari szektorban használatos ágyak, fotelek emelőrendszereit érintette. A versenyképesség növelése érdekében célként fogalmazódott meg a könnyen kezelhető, energiatakarékos szerkezetek előállítása.

Vállalatunk, mint a Phoenix Mecano cégcsoport legjelentősebb tagja egyre nagyobb hangsúlyt helyez a gyártási folyamatok hatékonyságának növelésére, a nagyobb hozzáadott értéket képviselő termékek előállítására, a termékfejlesztésre, a termékpaletta bővítésére valamint az új technológiák bevezetésére. Ezen törekvésünk megvalósítása érdekében alapítottuk meg 2012-ben önálló kutatás-fejlesztési egységünket, a Phoenix Mecano Kecskemét Research and Development Kft-t., mely a cégcsoport szintű fejlesztésekben is jelentős szerepet tölt be. A döntés során fontos szempont volt a helyi gyártás jelenléte is, mely a fejlesztési folyamatok visszacsatolásához elengedhetetlen.

Kutatás-fejlesztési központunk jelenleg 13 fejlesztőmérnököt alkalmaz. 2012-ben kezdtük el – a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül – az “Elektromechanikus termékek és azok gyártástechnológiájának kifejlesztése” című projektet, melyet a közelmúltban sikeresen zártunk le.

A projekt kiterjedt az emelőszerkezetek műanyag alkatrészeinek fejlesztésére, formai megújítására, szerelésének optimalizálására, a gyártási technológiák fejlesztésére, a beépített villanymotorok működési zajszintjének csökkentésére, az emelőrendszerek komplett vezérlésének tervezésére valamint a vezérlőpanelek programozására is.

A beruházás során beszerzésre kerültek: világszínvonalú hardverek és szoftverek, az emelőszerkezetekbe építendő elektromotorok zajszintjét vizsgáló tesztberendezések. Az emelőszerkezetek alkatrészeinek előgyártásához üzembe helyeztek mintegy 70 db fröccsöntő szerszámot és 5 db Engel típusú fröccsöntő gépet, melyek energia-megtakarítása mintegy 50% a hagyományos technológiához képest, továbbá 2 db menetes orsókat készítő (spindel) mángorló gépet. A projekt keretén belül korszerű elektromos mérőeszközökkel illetve tesztelő és vizsgáló berendezésekkel felszerelt laboratórium is kiépült.

 – Célunk egy olyan kutatás-fejlesztési tevékenység meghonosítása Kecskeméten, ami hosszú távon támogatja a Phoenix Mecano cégcsoport és ezen belül a kecskeméti vállalat sikeres piaci szereplését valamint fenntartható fejlődését – fogalmazta meg a K + F központ alapításakor Dr. Nagy Zoltán a kutatás-fejlesztési egység ügyvezetője.

A további tervekről Körtvélyesi Péter fejlesztési vezető pedig így szólt: – A jövőben szeretnénk bővíteni laboratóriumunk kapacitását illetve kiszélesíteni fejlesztési tevékenységünket a cégcsoport többi termékére is. Úgy gondolom, a kiválóan képzett mérnökcsapatunk, a korszerűen felszerelt laboratóriumunk, a beszerzett gépek, eszközök kellő alapot teremtenek a megkezdett munka folytatásához.

Projektzáró rendezvényünkön számos közéleti személyiség vett részt:

 • Jean-François Paroz, a Svájci Államszövetség budapesti nagykövete
 • Kovács Ernő kormánymegbízott, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője
 • Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere
 • Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő
 • Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke
 • Pászti András, Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője
 • Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója
 • Dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház orvosigazgatója

A vállalatcsoport részéről részt vett többek között:

 • Benedikt Goldkamp, a Phoenix Mecano AG vezérigazgatója és az igazgatótanács képviselője
 • Dr. Rochus Kobler, a Phoenix Mecano AG ügyvezető igazgatója
 • Dr. Josef Gross, a DewertOkin GmbH ügyvezető igazgatója