Tervezéstől a sorozatgyártásig

A Phoenix Mecano cégcsoport és tagvállalata, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. egyre nagyobb hangsúlyt helyez a gyártási folyamatok hatékonyságának növelésére, a nagyobb hozzáadott értéket képviselő termékek előállítására, a termékfejlesztésre, a termékpaletta bővítésére valamint az új technológiák bevezetésére. Ezen törekvés megvalósítása érdekében alakult meg 2012-ben a vállalat önálló kutatás-fejlesztési egysége, a Phoenix Mecano Kecskemét Research and Development Kft.

Kutatás-fejlesztési részlegünk a cégcsoport szintű fejlesztésekben is jelentős szerepet tölt be. Egyre több fejlesztési kompetenciát veszünk át és építünk ki annak érdekében, hogy a magyarországi gyártóbázis ne csak a termékek gyártásával, értékesítésével kerüljön vezető pozícióba, hanem olyan új termékek fejlesztésével is, melyek megfelelnek a nemzetközi piac egyre magasabb követelményeinek. Célunk a könnyen kezelhető, energiatakarékos, költséghatékony, gyártásoptimalizált szerkezetek előállítása, továbbfejlesztése.

Egységünk elektromechanikai rendszerek mechanikai komponenseinek és vezérlésének fejlesztésén dolgozik. Törekszünk a meghajtások gyorsabb, pontosabb automatizálására, a műanyag és fém komponensek fejlesztésére valamint azok szerelésének optimalizálására. A környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve igyekszünk csökkenteni a végfelhasználók számára az energiafelhasználást és a lehető legalacsonyabb szinten tartani az üresjárati áramfelvételt. Mérnökeink kiemelten foglalkoznak az emelőrendszerek komplett vezérlésének tervezésével, a vezérlőpanelek programozásával, ami hozzájárul a rugalmasabb gyártási folyamatok megvalósításához és a logisztikai költségek csökkentéséhez. A sorozatgyártásra való felkészülésben nagy segítséget nyújt a helyi gyártás jelenléte.

Fejlesztő szakembereink felsőfokú végzettségűek, elhivatottak a munkájuk iránt, folyamatosan képzéseken vesznek részt, hogy lépést tartsanak a technikai illetve technológiai változásokkal. A folyamatos fejlődés melletti elkötelezettségünk további tanúbizonysága, hogy részt veszünk a Neumann János Egyetem GAMF Karán folyó duális képzésben. Gépészmérnök szakos hallgatók nyernek betekintést fejlesztési csapatunk munkájába és kapnak támogatást az elméleti tudás gyakorlatba történő átültetéséhez. Munkatársaink a mechanikai és elektromos tervezéshez, a műanyag áramlástechnikai vizsgálatokhoz világszínvonalú fejlesztő programokat (SolidWorks, CADStar, Autodesk Moldflow) alkalmaznak. Laboratóriumunk korszerű elektromos mérőeszközökkel illetve tesztelő és vizsgáló berendezésekkel felszerelt.

Jövőre vonatkozó elképzelésünk egy olyan kutatás-fejlesztési tevékenység meghonosítása Kecskeméten, ami hosszú távon támogatja a Phoenix Mecano cégcsoport és ezen belül a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. sikeres piaci szereplését valamint fenntartható fejlődését.